SijoittaminenVaurastuminen

Lupausten sijaan tavoitteita vuodelle 2019

Uusi vuosi ja uusi minä, vai miten se nyt menikään? Mitäs jos turhanpäiväisten lupausten sijaan tekisitkin tavoitteita vuodelle 2019? Ehkäpä jopa taloudellisia tavoitteita?

Lupaukset ovat aina hieman haastavia, koska jos huomaat, ettei lupauksessa olekaan mitään järkeä (kuten olla selvin päin koko vuotta), niin joko pidät kynsin ja hampain lupauksesta kiinni aiheuttaen itsellesi mielipahaa tai ”petät” lupauksesi ja olet niin kuin et olisi mitään luvannutkaan. Kummassakin tapauksessa lupauksen tekemisessä ei ollut mitään järkeä tai hyötyä.

Toki on myös skenaario, että lupaus onnistuu. Kokemuksesta olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, että tavoitteet ovat lupausta pitävämpiä ja motivoivampia.

Miksi tehdä tavoitteita?

Olen ennenkin kirjoittanut, että ilman tavoitteita ja päämäärää on sama kuin yrittäisit löytää perille navigaattorilla, johon et ole kirjoittanut osoitetta. Tavoitteet helpottavat sinua tekemään arjessa päätöksiä, jotka vievät sinua oikeaan suuntaan. Tavoitteita voi myös muuttaa matkan varrella toisin kuin lupauksia.

Jos siis haluat saavuttaa jotain tai muuttaa taloudellista tilannettasi, tarvitset tavoitteen. Tavoitteen lisäksi muista myös tehdä suunnitelma, kuinka pääset tavoitteeseen. Tavoitteesi vuodelle 2019 voi olla esimerkiksi huonojen velkojen pois maksaminen (luottokortit, kulutusluotot). Tämän lisäksi sinun tulee tehdä toimintasuunnitelma, kuinka pääset tavoitteeseesi.

Tavoitteet auttavat sinua kehittymään ja pääset kokemaan niin onnistumisen kuin myös epäonnistumisen tunteita. Joka tapauksessa kehityt ihmisenä etkä junnaa vuodesta toiseen paikallaan.

Isoja ja pieniä tavoitteita

Tavoitteiden ei tarvitse olla aina suuria. Loppupeleissä pienillä tavoitteilla ja pienillä muutoksilla saadaan aikaan isoja muutoksia.

Tavoitteesi voi olla esimerkiksi pitää kirjaa menoistasi seuraavan kolmen kuukauden ajan, säästää kuukauden Balin reissua varten tai aloittaa vihdoin kuukausisijoittaminen, vaikka vain 15 eurolla kuussa.

Vinkkejä sijoittamisen aloittamiseen täällä

Iso tavoite voi olla pitkän tähtäimen tavoite, jopa vuosien päähän tähtäävä. Pienillä tavoitteilla onkin suuri merkitys, koska ne johtavat sinut ison tavoitteesi luo. Älä siis luo itsellesi liikaa paineita tavoitteiden asettamisesta äläkä ahnehdi liikaa kerralla.

Miten asettaa taloudellisia tavoitteita?

Mieti millainen taloudellinen tilanteesi on nyt. Mieti millainen haluat sen olevan vuosien päästä, esimerkiksi viiden tai kymmenen vuoden päästä. Entä millainen haluat sen olevan vuoden päästä?

Pilko tavoitteesi pienempiin osiin ja aseta ensimmäinen välitavoite vaikka kolmen kuukauden päähän tai jopa kuukauden päähän.

Lyhyen aikavälin tavoitteet auttavat pysymään suunnitelmassa ja helpottavat onnistumisen seurantaa. Itse tykkään asettaa välitavoitteita kolmen kuukauden välein.

Varsinkin jos haluat oppia uusia tapoja hoitaa talouttasi, kuten lopettaa luottokortin vinguttamisen tai vähentää ruokakaupassa käyntejä, tarvitaan toistoja ja aikaa. Muutokset eivät synny muutamassa päivässä, vaan viikoissa ja kuukausissa. Anna siis tavoitteille tarpeeksi aikaa.

Taloudelliset tavoitteeni vuodelle 2019

Vuosi 2019 toi heti alussa isoja muutoksia talouteeni. Luovuin palkkatyöstäni, joka on tähän asti tuonut talouteeni kuukaudessa 1600–2200 euroa. Tätä varten olin säästänyt rahaa ja tehnyt selkeät tavoitteet.

Lopetin palkkatyön, koska halusin antaa itselleni mahdollisuuden panostaa yritykseeni vähintään viisi kuukautta täyspäiväisesti. Sen jälkeen arvioin taloudellisen tilanteeni uudelleen.

Tavoitteeni on, että kesäkuuhun mennessä blogi tuottaa 1000 euroa kuukaudessa. Tämän lisäksi verkostomarkkinoinnin kautta saatavan tulon tulisi kasvaa 800 eurolla kuukaudessa. Tavoitteen toteutuessa en todennäköisesti palaa enää palkkatyöhön, vaan jatkan täyspäiväisenä yrittäjänä.

Lyhennän vuoden 2019 ajan sijoitusasuntojeni lainoja. Tavoitteena ei ole ostaa uutta sijoitusasuntoa. Uskon korkojen nousevan vuoden 2019 aikana, mikä tulee luultavasti vaikuttamaan asuntojen hintoihin. Siitä johtuen nyt on jarru päällä ostamisen suhteen.

Jatkan kuukausisijoittamista Nordnetin kautta. Viime vuonna sijoitin keskimäärin 200 euroa kuukaudessa, mutta nyt tulojen pienentyessä joudun siirtymään 100 euron kuukausittaiseen summaan. Toivon summan kasvavan takaisin 200 euroon syksyyn mennessä.

Näillä selkeillä tavoitteilla porskuttelen eteenpäin ilman suurempaa stressiä ja huolta. Jatkan edelleen kuukausibudjetin tekemistä, kuten olen tehnyt viimeiset kaksi vuotta. Varsinkin nyt yrittäjänä menojen ja tulojen tarkkailu on tärkeässä asemassa.

Kesällä palaan tavoitteiden ääreen ja raportoin, miten tavoitteet ovat toteutuneet.

Upeaa alkanutta vuotta kaikille!

Johanna

Jaa tämä artikkeli!

Jätä kommentti